top of page

Hallasz engem?
Sorella utolsó fotója

2176cd55-2e12-4f01-a48b-2eefa001aee6_640x450.webp

Előzetes

Hallasz engem Poster copy 10.png
Hallasz engem Poster copy 8.png
Hallasz engem Poster copy 9.png

Szinopszis

1941. Decemberében Lettország tengerpartján ráparancsoltak egy csoport asszonyra, köztük egy 10 éves kislányra, akit Sorellának hívtak, hogy a fagyos hidegben vetkezzenek mezítelenre. Miután ezt megtették lefényképezték õket.

Azok a 2731 lett zsidó nő és gyermekek közé tartoztak, akiket a náci katonák és Lett támogatóik Lettországban, Liepaja helységben gyilkoltak meg a II. Világháború alatt. Egyikük sem élte túl a mészárlást.

80 évvel később még él egy asszony, akit a mai napig kísértenek a múlt szörnyűségei. Ethel Davis-nek hívják ezt a 90 éves zsidó-ausztrál, Lett származású asszonyt.

Ha Sorella élne, vele egykorú lenne. Ha Ethel szülei nem menekültek volna el Lettországból a háború előtt, Ethel Sorella sorsára juthatott volna.

Magyar-Ausztrál filmrendező, Hegedüs Péter az interneten látta meg Sorella és az asszonyok fényképét. Erre a szörnyű fényképre alapul az az elhatározása,

hogy ír egy filmet. Megkereste Ethel Davies-t, felkérte, legyen a tanácsadója.

Péter terve az, hogy egy rövid, tényeken alapuló kitalált történelmi játék filmet készítsen, Sorella Története címmel.

360 fokos technológiával mutatja be a mészárláshoz vezetõ pillanatokat.
Péter meg nem dolgozott 360 fokos technikával, de feltett szándéka,

hogy így a Holokausztot ebben új perspektívában láttatja a nézőkkel.

Elsősorban fiatal generációkhoz akar szólni, hogy soha ne felejtsék el, ami történt.

Ez az 80 perces dokumentumfilm 18 hónap megfigyeléseken alapuló anyagait, animációt, s a képernyőn digitális filmrészleteket kombinálva tárja fel a megpróbáltatásokat, fájdalmakat. Péter megkeresi Ilana Ivanovat,

annak a férfinek a lányát, aki élete kockáztatásával rejtegetett fényképeket a háború alatt. Ilana meghívja Pétert Lettországba.

Sokan nem ismerik el, hogy Lett katonák a nácikkal együttműködve 70 ezer Lett zsidót öltek meg. A fényképen Lett katonák gyilkolnak Lett zsidókat.

Péter elutazik Liepaja-ba és találkozik Ilana-val, aki elviszi őt a mészárlás színhelyére. Ilana egyetért azzal, hogy Lettország még messze van attól, hogy felelősségét a Holokausztban elfogadja Péter Magyarországra, a filmbe illő színhelyre folytatja útját. Magyar színészekkel játszatja el a történetet.

A 360 fokos film megvalósítása nem csupán technikai, de elsősorban etikai kihívás.
Péter Ethel Davies-el együtt dolgozik, aki írt egy könyvet a mészárlásról, “Lettország kísértő titkai” címmel. Nem tudnak személyesen találkozni a COVID miatt,

de a Zoom-on keresztül, egymást megismerve, életrõl és halálról, a családról s az egyénről gondolkozva, rekonstruálják Sorella utolsó napját. Körüljárják, átgondolják azt az elképzelést, hogy a Holokausztról egy kitalált történelmi film készüljön.

A “Hallasz engem?” egy olyan dokumentumfilm, mely rá akarja irányítani a figyelmet az előítéletek jelenlétére a mai világban és hogy mennyire fontos emlékezni és tanulni a múlt tragédiájából. Mert gondoljunk csak bele, mi történhet,

ha nem szállunk szembe az előítéletekkel?! Ethel, 90 éves kora ellenére, feltétlenül az első akar lenni, aki a 360 fokos szemüvegen keresztül megnézi Sorella Történetét.

Stáblista:

Írta és rendezte: Hegedüs Péter
Producer: Peter Hegedüs, Jaclyn McLendon, Bobbi-Lea Dionysius,

Ferenczy Gábor, Muhi András, Vladucz Zoltán

Co-producer: Axel Grigor
Operatőr: Vladucz Zoltán
Vágó: Mógor Ágnes (HSE), Shih -Yin Judy 

Zeneszerző: Balázs Ádám, Csont István

Hangmérnők: Alicia Butterworth, Mel Bertram 

Producer munkatársa: Sarah Hope, Amelia Paxman, Gilberto Roque, Jemma Potgieter

Drón operatőr: Roberts Klēpis

Hallasz engem Poster Hirlevel 0412232 (2).jpeg

Let’s Work Together

Get in touch so we can start working together.

  • Facebook
  • Instagram

Thanks for submitting!

bottom of page